Mitä CrossFit on?

Mitä CrossFit on?

CrossFit on laaja-alainen voima- ja kunto-ohjelma, jonka tarkoituksena on kehittää kokonaisvaltaista kuntoa ja toiminnallista suorituskykyä. CrossFit harjoittelu perustuu harjoittelun variaatioon, toiminnallisiin liikkesiin ja korkeaan intensiteettiin.

Treenit ovat lyhyitä ja intensiivisiä ja niissä yhdistellään esimerkiksi juoksua, soutua, voimisteluliikkeitä, painonnostotangolla tehtäviä liikkeitä, naruhyppelyä ja kahvakuulaliikkeitä. CrossFitin erikoisuus ja paras puoli on sen monipuolisuus ja erikoistumattomuus.

Tavoitteena on kehittää tasaisesti urheilijan kaikkia kymmentä tärkeää ominaisuutta:
hapenottokyky
lihaskestävyys
maksimivoima
notkeus ja liikkuvuus
räjähtävä voima
nopeus
koordinaatio
ketteryys
tasapaino
liiketarkkuus

CrossFit harjoittelu nojaa variaatioon (vaihtelevuuteen). CrossFit antaa sinulle eväät kaikkiin fyysisiin tilanteisiin ja haasteisiin. Harjoitukset ovat jatkuvasti vaihtelevia, ne sisältävät mm. painonnostoa, voimistelua, juoksua ja paljon muuta.

Toiminnalliset liikkeet. CrossFitissä tehdään liikkeitä, jotka ovat ihmiselle luontaisia ja turvallisia. Ne ovat luonteeltaan kokonivelliikkeitä, joten niillä pystytään luomaan paljon tehoa.

Korkea intensiteetti. CrossFit-harjoittelussa termi “teho” tarkoittaa samaa kuin intensiteetti. “Intensiteetti” on historiallisesti määritelty epäselvästi. Se on perustunut joko havaittuihin ponnisteluihin tai korrelaatioihin objektiivisen ja mitattavissa olevan arvioinnin sijaan. Syke, VO2max, hikoilu jne. voivat liittyä intensiteettiin, mutta ne eivät välttämättä ole sen mitta. Esim. sykkeesi voi olla erittäin korkea ennen harjoittelua hermostuneisuuden vuoksi, mutta se ei vielä tarkoita että olet parantamassa kuntoasi. Samanlaisia ongelmia ilmenee myös VO2 max:n mittaamisessa, joka kertoo potentiaalista, ei tuloksesta tai todellisen tehdystä työstä.
CrossFit:ssa intensiteetin mitta on teho, voiman määrä kerrottuna matkalla (työ) ja jaettuna siihen käytetty aika.

CrossFit ® sopii kaikentasoisille treenaajille iästä, urheilutaustasta tai lähtötasosta riippumatta. Jokainen treeni sovitetaan kullekin treenaajalle sopivaksi muuttamalla vastusta, toistomääriä ja intensiteettiä.

2011 CrossFit Turku ohjeet / säännöt

2011 salin perustamisvuotena luotiin ensimmäiset ohjeet / säännöt salikulttuuriin. Ne löytyvät tästä.

“Ohjeet ovat luomassa turvallisuutta, hyvää henkeä, yhteenkuuluvuutta, toimivuutta, siisteyttä, sujuvuutta, helppokäyttöisyyttä ja selkeyttä. Emme nipota turhasta.

 1. Saavu ajoissa
  Häiritset valmentajia ja kanssatreenajia myöhästellessäsi. Mikäli kuitenkin myöhästyt, jota sattuu kaikille, kulje huomaamattomasti pukukoppiin ja liity mukaan harjoitukseen.
 2. Treenaa maltilla ja luo hyvää yhteishenkeä
  Enemmän on usein vain enemmän, eikä nopeuta kehitystä mitenkään. Etene rauhassa painojen kanssa ja mikäli olet epävarma, voit keskustella valmentajan kanssa painojen ja toistojen määrästä. Näytä myös hyvää esimerkkiä vähemmän aikaa treenanneelle ja kannusta aina kaveria. Älä tartuta huonoa fiilistäsi muihin.
 3. Kunnioita välineitä/salia
  Painojen pudottamisen tarkoitus on ehkäistä vaaratilanteita ja vammoja, ei niinkään tehdä nopeampaa aikaa tai machoa fiilistä. Myös tangon hallitulla tiputuksella ja “heittämisellä” on eronsa. Jos joudut tiputtamaan tangon, tee se hallitusti. Tyhjää tankoa tai kahvakuulia ei saa milloinkaan tiputtaa!
 4. Valmentaminen jää valmentajille (opasta/auta uusia jäseniä)
  Kannustaminen on oikein ja suositeltavaa, mutta tekniikoiden opetus jätetään valmentajille. Kanssatreenaajaa saattaa ärsyttää ohjeet ja lisäksi näin estetään väärän tai väärinymmärretyn tiedon leviäminen. Salietikettiä voi toki opastaa uusille jäsenille.
 5. Siivoa jälkesi/pidetään “koti” siistinä
  Magnesium on tärkeää, mutta käytäthän sitä järjellä ja kohtuudella. Siivoa myös omat jälkesi, on kyse sitten mankusta, hiestä, verestä tai syljestä. Treenien jälkeen palauta käyttämäsi tavarat niiden omille paikoille.
 6. Jätä egosi ulkopuolelle
  Kaikkea ei saa heti, vaikka kuinka haluaisi. Yleensä liian ajoissa liian suurilla painoilla tehtävät treenit altistavat loukkaantumisille ja keskeyttävät hyvän treeniputken. Jokainen meistä on ollut joskus aloittelija, eikä kukaan ajattele sinusta suuntaan tai toiseen kun teet maltillisesti sinulle sopivilla painoilla treenin. Päinvastoin, tyhmemmän kuvan annat kun luulet itsestäsi liikoja.
 7. Kerro jos jokin on vialla
  Jos huomaat että vessapaperi on loppu, lamput ovat palaneet tai välineistö on hajalla kerro siitä meille valmentajille ja me korjaamme asian.
 8. Ole osa Boxia
  Ole vastuuntuntoinen, kunnioittava ja koe ylpeyttä yheisöstä. Älä kannusta huonoa käyttäytymistä ja muistuta toisia unohtuneista tavaroista, vaatteista tai JUOMAPULLOISTA.

CrossFit Turku”